Z-health – hvad er det og hvad bruger jeg det til?

I dette blogpost vil jeg forklare lidt om den uddannelse jeg er ved at tage, Z-health. Jeg bruger denne uddannelse som et stærkt supplement til de andre uddannelser jeg har, men denne tilgang har virkelig ændret mit syn på mit fag og givet mig arbejdsglæden tilbage.

Z-health er et trænings- og behandlingssystem baseret på funktionel neurologi. Det vil sige at man med viden om hvordan hjernen arbejder, hvordan den modtager signaler fra vores sanser og hvordan der genereres et output, kan forstå hvorfor en person har dårlig bevægelighed, smerter, eller nedsat styrke. Det er derfor vigtigt at forstå de dele af hjernen der repræsenterer disse funktioner, da det kan være her problemet kan løses – og ikke nødvendigvis ved at stirre sig blind på den del af kroppen hvor problemet sidder.

Det vil altså sige, at for at kunne hjælpe en klient, skal jeg sætte mig ind i hvordan deres nervesystem arbejder. Det er derfor at man som klient hos mig kan blive udsat for spørgsmål angående bl.a. syn, balance og tidligere skader.

Hjernen og vores nerver udgør vores nervesystem, og det er ”kontrolcenteret” for alt hvad vi kan og gør. Uden et nervesystem kan vi ikke leve. Og det er netop hvad hjernens fornemmeste opgave er; at overleve.

For at kunne overleve er det vigtigt at kunne forudse om der kommer fare i den situation vi er i. Det er det vores sanser hele tiden gør – indhenter information om den situation vi befinder os i, og sender det til hjernen. Hjernen analyserer dermed de input vi får fra vores sanser og vurderer om det er farligt.

Fx: Vi skal krydse en vej. Vi bruger vores syn og hørelse til at vurdere om vi trygt kan gå over vejen uden at blive kørt over af en bil. Hvis vi ikke havde hverken syn eller hørelse ville vi først registrere bilen når vi mærkede den – og så er det for sent.

Det er ikke kun i bestemte situationer denne proces er i gang, det sker hele tiden. Det er dette der former den måde vi bevæger os på, hvordan vi handler og hvad vi tænker og føler. Også når det kommer til smerter. Hvis du har læst mit blogpost om smerte (ellers kan du læse det her) er der mange faktorer der spiller ind i forhold til hvornår vi mærker smerte – ikke kun vævsskade. Det er vores hjerne der afgør om en evt. skade skal prioriteres. Først når den bliver prioriteret højt nok, mærker du smerten. Det er derfor du kan have blå mærker og vide hvorfor de er kommet, for da du fik dem vurderede din hjerne at det ikke var vigtigt at fokusere på, på det tidspunkt.

Så når jeg bruger z-health med en klient, ser jeg primært på disse områder:

  • Syn
  • Vestibulære sans – Balance
  • Proprioception – Stillingssans
  • Vejrtrækning – mange trækker ikke vejret optimalt, og for at kunne fungere bedst muligt har vores hjerne brug for ilt.

 

Nu sidder du måske og tænker at det lyder lidt underligt, og hvorfor skal jeg have testet mit syn når jeg har ondt i mit knæ?

Og det skal du heller ikke altid. Men hvis du har let nedsat syn, dårlig balance, mange tidligere skader der ikke er blevet genoptrænet ordentligt, er stresset og sover dårligt om natten, så er det ikke nødvendigvis dit knæ der er problemet. For hvis alle de ovenstående faktorer belaster dit nervesystem, kan selv en lille ubetydelig overbelastning fylde meget.

Dette er én tilgang jeg bruger i min behandling. Derudover bruger jeg også andre “værktøjer”, det vigtigste er dog at finde det der virker og giver mening for dig som klient.