At undgå en skade…

For nylig kunne I læse om at jeg lige var startet på Hechmanns unnamed-1træningsprogram for halvmarathon. Selvom jeg er rutineret løber og har en del kilometer i benene, så blev jeg alligevel for kæphøj. Så efter to uger måtte jeg holde en uges pause fra løb og fokusere på styrketræning, koordination og bevægelighed.

Jeg kan sagtens se hvor jeg har begået fejlen – og det er pinligt, rigtig pinligt. Fra at have løbet ca. 20-25 km om ugen i snit, havde jeg så en uge hvor jeg løb 38 km. En stigning på næsten det dobbelte! Det er så dumt at man skulle tro det var ulovligt. Jeg havde løbet de “kvalitetspas” som der står beskrevet i bogen man skal prioritere, hvis man kun kan/vil løbe ca. 3 gange om ugen. Men jeg kom så til at løbe 5 gange. Og uden en ordentlig progression af træning, ja, så kan man blive skadet.

Jeg mærkede det som en spænding i baglåret, og dagen efter sneg det sig videre ned til læggen og så vidste jeg godt at nu skulle jeg ændre noget betydeligt i min træning hvis jeg ikke skulle have mig en alt for lang skadespause. Så jeg holdt ca. en uges pause fra løb, og måtte træne styrketræning for læg og baglår i stedet, samt udstrækning.

Efter en uge har jeg nu kunne løbe 5 km uden de mindste spændinger, og om lidt skal jeg ud og jogge en tur igen. Min plan er ca. 12-15 km i denne uge, og så gradvist øge til 35-40 km/ugen over de næste 4-5 uger. Generelt kan man sige om løbeskader, at det er ikke nødvendigvis fordi der er noget galt med din krop, der er bare noget galt med hvordan træningen bliver progredieret. Det er en balance der skal findes, og det kan være svært!

Så mit råd til jer derude er:

Byg stille og roligt din træningsmængde og -intensitet op. 

Lyt til kroppen – den fortæller dig når der er noget du skal ændre på!

Hold pause når du mærker spændinger, smerter eller udtalt træthed.

Start stille og roligt op igen.