Smerte – Hvad er det og hvordan skal vi behandle det?

De fleste der kommer ind til os på Aarhus Osteopati, kommer pga smerte. painOfte er der enten sket en akut skade, eller også har de fået en overbelastning. Nogle kommer ind og vil have hjælp til at afhjælpe deres symptomer på gigt, andre har spændinger efter for lang tids arbejde foran en computer.

For at forstå hvad smerte er, skal vi have en definition af det:

Smerte er et multifacetteret systems reaktion, aktiveret af et individuelt specifikt smerte neuromatrix. Dette neuromatrix bliver aktiveret når hjernen konkluderer at kroppen er udsat for fare og der er behov for en reaktion, og smerte er allokeret som en anatomisk reference i kroppen. (Frit oversat fra Explain Pain, Butler/Moseley, 2003).

Smerte er en ubehagelig fysisk og følelsesmæssig oplevelse, som fortæller dig, at din krop trues af eller udsættes for skade. (www.sundhed.dk)

Årsager til smerte kan være mange, men et fællestræk er, at det stort set altid får os til at reagere – vi vil have det til at gå væk!

Og netop det at vi vil have det til at gå væk, ser vi som værende essensen af en smertesensation. Det er netop ikke bare opstået for at irritere os, men som et handlingssignal. Din hjerne vil have dig til at fjerne dig fra den truende situation du er i. Og dette er egentlig meget smart. Hvis vi ikke havde smerte til at fortælle os at vi var i fare, så ville vi alle have store problemer med bare at overleve. Smerte er kroppens alarmsystem.

 

Der var engang…

I lang tid troede man at man kun følte smerte når man kom til skade. Som illustreret på dette billede, troede man at hvis man fx brændte sig, gik der er signal op til et bestemt sted i hjernen der registrerede smerte. Og jo mere smerte, desto større skade og omvendt.

smerte1

I dag ved vi, at smerte er et meget mere komplekst fænomen. Fra opfattelsen af at smerte er en udelukkende fysisk problematik, er vi nu gået over til at se det som et mere multifacetteret problem.

Når vi som behandlere prøver at forstå vores patienters smerter, er det ud fra den bio-psyko-sociale smertemodel.  Denne model belyser så mange af de faktorer der spiller ind i vores opfattelse af smerte:

 

smertemodel

Billede lånt fra: http://smertevidenskab.dk/moderne-smerteforstaaelse-del-2-den-biopsykosociale-smertemodel/

Ved kroniske smerter, er det af endnu større vigtighed at vi lægger vægt på ovenstående model. Studier viser at, ved en kronisk skade kan selve den kropslige årsag til skaden være helet, men smerterne fortsætter. Hvorfor det?

Når du oplever smerte første gang i et område, bliver der sendt et signal via nerverne til din hjerne. Dette øger følsomheden i nerverne, og næste gang du fx laver samme bevægelse som du gjorde da du kom til skade, er du nu mere disponeret for at føle smerte. Der er ikke nødvendigvis skade eller fare, men du kan opleve den helt samme smerte, som hvis der var. Dit nervesystem er altså blevet mere følsomt. Og det er denne følsomhed vi i første omgang gerne vil undgå. Derfor er det vigtigt at hvis du har fået en skade, at få den ordentligt genoptrænet, med henblik på alle de faktorer der kan spille ind på smerteopfattelsen.

Så min pointe er, at du faktisk ikke kan bruge smerte som rettesnor ifht. at genoptage din træning. Derfor er det vigtigt at du får styr på hvordan det går med din skade, om den overhovedet betyder noget, og hvordan du skal forholde dig til den.

 

 

Kilder:

Maxer.dk, Sundhed.dk, Videnomsmerter.dk